Bal Porsuğu Hakkında Bilgi

Bal Porsuğu Hakkında Bilgi

Borusuz, sağlam ve oldukça vahşi bir hayvan olan Mellivora cinsindeki tek tür olan bal porsuğu çok belirgin işaretlere sahiptir. Vücudun çoğu düz, kaba siyah veya koyu kahverengi kıllarla kaplıdır, ancak manto olarak bilinen geniş gri-beyaz kıllar, başın tepesinden yetişkinlerin kuyruğunun tabanına kadar uzanır. Bazı bireylerde, saf beyaz bir bant, siyah alt kısımlardan, yaşla daha karanlık olan mantoyu birbirinden ayırır. Kuyruk çalılıktır ve vücudun aynı düz, kalın kıllarıyla kaplıdır ve gri veya beyaz bir uçta bitmektedir. Kaslı, şişkin boyun ve omuzlar, geniş ön ayakları ve büyük güçlü pençeleriyle birlikte, küçük avlar için kazı yapmak gibi hafif bir çalışma yapar. Arka ayaklar daha küçük pençelerle daha parlaktır.

Bal porsuğu, Sahra, Arap Yarımadası, Batı Asya ve Hint Yarımadası'nın güneyindeki Afrika genelinde yaygın olarak dağılmıştır.

Bal porsuğu, sert çalılıklardan ve savanlardan yemyeşil tropik yağmur ormanlarına kadar geniş bir çeşitlilikte habitatlarda bulunabilir. Çok fırsatçı bir yaratıktır ve çoğu durumda hayatta kalabilmektedir.

Onun türünün şu anda yok olma riski altında olduğu düşünülmemektedir. Ancak, bazı bölgelerde, bal porsuğu, avcılar, küçük hayvan çiftçileri ve arı kovanlarına verebileceği zarardan dolayı arı çiftçileri tarafından tuzağa düşürülüyor ve horlanıyor. Bal pudranın korkusuzluğunu ve gaddarlığını kabul ettikleri için deri ve pençeler de geleneksel tıpta kullanılmaktadır.

Bal porsuğu tipik olarak çeşitli, çoğunlukla etçil olan bir diyete sahip yalnız bir yemiştir. Küçük memeliler avının çoğunluğunu oluştururlar, ancak bal porsuklarının zehirli yılanlar ve küçük kuşlar da dahil olmak üzere sürüngenler yemeleri de bilinmektedir. Böcek başları, böcekler ve akrepler de bal porsuğu diyetinin yılın belirli zamanlarında önemli bir parçasıdır ve kökler, soğanlar, meyveler ve meyveler de tüketilebilir. Arı kovanlarının içeriği aynı zamanda bal porsuğunun arıların fumigasyonunu sağlamak için arılarını fumigasyona uğratmak ya da inaktif hale gelmesi için güçlü bezleri ve daha sonra kovanı kırmak için güçlü pençeleriyle ele aldığı önemli bir besin kaynağıdır.

Yakın ilişkili türlerin aksine, erkek bal porsuklarının üst üste binen ve on üç dişi kadar küçük ev aralıkları içeren devasa ev sıraları vardır. Bu davranış, bir erkeğin birden fazla dişi ile çiftleşeceği çok eşli çiftleşme sistemi ile ilgilidir.

Bal porsuğu genel olarak yalnız bir yaşam sürse de, bir kadın bal porsuğu sıklıkla ona tamamen bağımlı olan tek bir yavruya eşlik eder. Bekar genç, bal porsuğu tarafından kazılan, 50 ila 70 günden fazla olmayan bir gebelik döneminden sonra doğar. Dişi, yavruları 12 ila 16 ay boyunca yalnız başına yükseltir, o sırada yavru bağımsızdır. Gençlerin dişilere bağımlı olduğu uzun süre nedeniyle doğum aralıkları 12 aydan daha uzundur ve bu tür içinde ayrı bir üreme paterni yoktur.


Hiç yorum yok