Okapi Nasıl Bir Hayvan? Özellikleri ve Hakkında Bilgi

Okapi Nasıl Bir Hayvan
Okapi Nasıl Bir Hayvan
Okapi, zürafagiller familyasından geviş getiren bir çift toynaklı türü. İlk bakışta görünüşü bir zürafadan daha çok atı andırır, ve arka kısmında zebralarda olduğu gibi siyah beyaz çizgileri vardır. Orman zürafası veya Kısa boyunlu zürafa gibi adlandırmalara da rastlanılabilir.

Bilimsel adı: Okapia johnstoni
Kütle: 200 – 350 kg
Boy: 1,5 – 1,7 m (Omuzdan)
Gebelik süresi: 15 ay
Üst sınıf: Okapia
Besin zinciri basamağı: Otobur

Orman zürafası, geleneksel zürafa veya zebra zürafası olarak da bilinen okapi, Orta Afrika'daki Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin kuzeydoğusunda yer alan güzel ve sıradışı bir hayvandır.

Okapi zebraları anımsatan çizgili işaretler taşımasına rağmen, zürafa ile yakından ilişkilidir.

Okapi'nin evi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (eski adıyla Zaire) kuzeydoğusundaki tropikal yağmur ormanlarında yer almaktadır.

Doğu montan yağmur ormanlarında 1.000 m'nin (3280 ft) üzerinde iniş yapabilecek olsalar da, 500 ve 1.000 m (1640 ve 3280 ft) arasındaki irtifaları tercih ederler.

Okapi menzili, doğudaki yüksek dağ ormanları, batıda 500 m'nin altındaki bataklık ormanları, kuzeyde Sahel / Soudan savanları ve güneye doğru açık ormanlık alanlarla sınırlıdır.

Okapi’nin tipik ömrü 20 ila 30 yıldır.

Okapi, omuzda yaklaşık 1.5 metre (4.9 ft) uzunluğundadır ve ortalama vücut uzunluğu yaklaşık 2.5 m'dir (8.2 ft). Ağırlığı 200 ila 350 kg (440 ila 770 lb) arasında değişir.

Uzun boyunlu, geniş ve esnek kulaklara sahiptir. Bir okapinin kulakları bağımsız olarak dönebilir, böylece hayvan hem önünde hem de arkasında sesler dinleyebilir.

Palto, beyaz çizgili çizgileri ve bacakları ve beyaz ayak bilekleri üzerindeki halkaların aksine bir kırmızımsı kahverengidir. Çarpıcı çizgiler bir zebrayı andırıyor. Bu özellikler yoğun bitki örtüsünün ortasında etkili bir kamuflaj görevi görür. Yüz, boğaz ve göğüs grimsi beyazdır. Interdigital bezleri dört ayak üzerinde bulunur ve ön ayaklarda biraz daha büyüktür.

Erkek okapisin kısa, 15 cm'den (5,9 inç) daha az olan, ossicon adı verilen saç kaplı boynuzları vardır. Dişiler ortalama 4.2 cm (1.7 inç) uzunluğunda, hafifçe daha kırmızıdır ve belirgin kıkırdaklara sahip değildir, bunun yerine saç tutamları vardır.

Okapis öncelikle diurnal, ancak karanlıkta birkaç saat aktif olabilir.

Okapis, ağaç yaprakları ve tomurcukları, otları, eğreltileri, meyveleri ve mantarları besleyen otoburlardır. Ituri Ormanı'nda, tek başına bitki örtüsünü besleyen tek bilinen memeli oldukları için, 45 santimetre (18 inç) dillerini uygun bitkilere seçici olarak göz atmak için kullandıkları tekdirler.

Okapi, çiğneme yapan bir hayvandır. Cud, bir geviş getiren midenden ağza, ikinci kez çiğnenmesi gereken yiyeceklerin bir kısmıdır. Daha doğru bir şekilde, bir ruminantın retikülorumundan yeniden doğranmış bir yarı-bozulmuş gıda maddesidir. Cud, ruminasyonun fiziksel sindirim süreci sırasında üretilir.

Okapi'nin karanlık dili, gözlerine ve kulaklarına ulaşmak için yeterince uzun.

Zürafa gibi, okapi de içtiği zaman ayaklarını yere uzatmak zorundadır.

Bir okapi, 56 km / saate (35 mil / saat) kadar hızlarda çalışabilir.

Yalnız hayvanlar, çiftleşme mevsimi dışında tek başına ya da yetişkin bir dişinin baldırları olduğunda yaşamaktadırlar. Çok ihtiyatlı ve gizlidirler.

Kızgın olduğunda okapis tekme atıyor ve başını geri atıyor. Baskın hayvanlar boyunlarını düz tutarlar ve astlarından daha yüksek kafalara sahiptirler, boyun ve başın yere yerleştirilmesi boyun eğdirme belirtisidir.

Okapi tüm yıl boyunca, özellikle Mayıs ve Haziran aylarında ve yine Kasım ve Aralık aylarında ortak olan çiftleşme ile. Gebelik süresi yaklaşık 15 aydır ve normalde sadece bir buzağı vardır. Yenidoğanlar 30 dakika içinde durabilir ve bir saat içinde hemşirelere başlayacaklardır. İlk iki ay boyunca, okapi buzağılar zamanlarının çoğunu bitki örtüsünde gizli olarak geçirir ve anne sadece yavrularını beslemek için ziyaret eder. 2 aylıkken, baldır üç katına çıkacak ve beslenirken annesine eşlik etmeye hazır olacak.

Tehdit Altındaki Türlerin IUCN Kırmızı Listesi, okapı nesli tükenmekte olan türler olarak kabul eder.

Başlıca tehditler, kayıt ve insan yerleşimine bağlı habitat kaybını içerir. Bushmeat ve cilt ve yasadışı madencilik için geniş çaplı avlanma da nüfusun azalmasına neden olmuştur.

Şu anda vahşi doğada yaklaşık 25.000 okapis olduğuna inanılmaktadır.

2016 yılında yapılan bir çalışmada, zürafanın ve okapinin ortak atalarının yaklaşık 11,5 milyon yıl önce yaşadığı tespit edildi.

Yıllar boyu, Afrika'daki Avrupalılar, Afrika tek boynuzlu atını aramak için geldikleri bir hayvanı duymuştu.

Hiç yorum yok